ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΚΑΦΕ
ΚΑΦΕ. Ο τύπος αυτός είναι το αποτέλεσμα μιας μετάλλαξης γνωστής ως Ιζαμπελισμός.
Η γενετική συμπεριφορά της είναι υποχωρητική και συνδέεται με το φύλλο . Λέγεται, ότι με την παρατήρηση αυτής της μετάλλαξης στο Καναρίνι, στις αρχές του 20ου αιώνα κατάλαβαν ότι στα Πουλιά το ζεύγος χρωμοσωμάτων που συνδέεται με το φύλλο αντιστράφηκε, σε σχέση με τα θηλαστικά.
Αρσενικά ΧΧ, Θηλυκά ΧΥ.
Η δράση της μετάλλαξης μετατρέπει τη μαύρη ευμελανίνη σε μια πολύ σκούρα καφέ απόχρωση, ενώ η φαμομελανίνη παραμένει αμετάβλητη.
Το μάτι επίσης διαφέρει. Φαίνεται κοκκινωπό για λίγες μέρες στους νεοσσούς, ώσπου τελικά γίνεται μαύρο στους ενήλικες. Επηρεάζονται ακόμη το ράμφος και τα πόδια που γίνονται καφέ.Η διαφορά στο υποπτέρωμα ίσως δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή ,αλλά θα δείξει την αδυναμία της έντασής της περισσότερο στις διάφορες διασταυρώσεις της με άλλες μεταλλάξεις.
Κάτι που πρέπει να προσεχθεί, είναι ότι φαίνεται να υπάρχει κάποιου είδους πλειοτροπία, καθώς η μετάλλαξη Καφέ μοιάζει να μαλακώνει το φτέρωμα και δίνει μια εντύπωση στροφής προς το Buff.
Πρέπει όμως ταυτόχρονα να σημειωθεί, ότι το φτέρωμα των νέων αρσενικών της διασταύρωσης ΜΑΥΡΟ Χ ΚΑΦΕ, δεν διατηρεί τίποτα από τα χαρακτηριστικά που αποδίδονται στο ΚΑΦΕ. Εχει όλα τα χαρακτηριστικά του Μαύρου.
Η μετάλλαξη μετατρέπει πραγματικά τη Μαύρη ευμελανίνη του αρχικού τύπου Μαύρου – Καφέ, από Μαύρο σε πολύ σκούρο Καφέ. Η Καφέ Φαιομελανίνη παραμένει αμετάβλητη, δηλαδή σε ένα πολύ ελαφρύτερο καφέ χρώμα από αυτό της καφέ ευμελανίνης.
Η γράμμωση παραμένει αμετάβλητη σε σύγκριση με αυτήν της άγριας μορφής.Συνεχίζει να απαιτείται, φαρδιά, συνεχής γραμμή, πλήρης σε όλα τα μέρη της και να διαφέρει πολύ από τη γύρω φαιομελανίνη. Το ράμφος και τα πόδια γίνονται είτε στο χρώμα της σάρκας, είτε καφέ, ανάλογα με την ποσότητα του Καφέ που υπάρχει. Η Φαιομελανίνη πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σκοτεινή, καθώς δείχνει τη μέγιστη έκφρασή της , στα καλύτερα θέματα πλησιάζουμε την απόχρωση «κάστανο».
Εν τέλη, θα έχουμε ένα μακρύ και ευρύ σχέδιο που περιβάλλεται από σκούρο καφέ. Η διαφορά όμως μεταξύ της Καφέ της ευμελανίνης του σχεδίου, και της Φαιομελανίνης της περιφέρειας, πρέπει να παραμένει εμφανής.
Τα ελαττώματα μπορεί να είναι: σπασμένο σχέδιο, όχι πλατύ, ασαφές (λόγω πτερώματος), αδύναμες περιοχές σχεδίασης, όπως γοφοί και κεφάλι, ξεθωριασμένο Καφέ, ράμφος και πόδια που δεν είναι καφέ.
Επιπλέον, η ανεπάρκεια της Φαιομελανίνης είναι ένα ελάττωμα, σε αντίθεση με τον τύπο ΜΑΥΡΟ, όπου η παρουσία της δυστυχώς θεωρείται ελάττωμα.
Για να διατηρηθεί ένας καλός και σαφής σχεδιασμός , εκτός από την επιλογή των καλύτερων θεμάτων, θα ήταν χρήσιμο να συνδυαστεί κάθε δυο-τρία χρόνια ,με ΜΑΥΡΟ-ΚΑΦΕ εξαιρετικής σχεδίασης αλλά παλαιού τύπου. (πολύ προικισμένο με Φαιομελανίνη).
Παραδείγματα : Το αρσενικό πάντα πρώτο.
1.Καφέ Χ Καφέ = όλα Καφέ
2.Καφέ Χ Μαύρο = αρσενικά Μαύρο / Καφέ θηλυκά Καφέ
3.Μαύρο x Καφέ = αρσενικά Μαύρα / Καφέ θηλυκά Μαύρα
4.Μαύρο /Καφέ x Καφέ = Αρσενικά 50% Μαύρο / Καφέ και 50% Καφέ
Θηλυκά 50% Μαύρα και 50% Καφέ
5.Μαύρο / Καφέ x Μαύρο = Αρσενικά 50% Μαύρο και 50% Μαύρο / Καφέ
Θηλυκά 50% Μαύρο και 50% Καφέ
Παρατηρήσεις: Σημειώστε πώς τα καλύτερα ζεύγη είναι το πρώτο και το τέταρτο.
Τα θηλυκά δεν μπορούν να είναι φορείς επειδή η μετάλλαξη είναι υπολειπόμενη και συνδέεται με το φύλλο.