Δεν είναι το αποτέλεσμα μιας νέας μετάλλαξης, αλλά η κοινή δράση δύο προ υπαρχόντων μεταλλάξεων, που συνυπάρχουν στο ίδιο θέμα. Αυτές οι μεταλλάξεις είναι, η ΚΑΦΕ και η ΑΧΑΤΗΣ.
Δεν είναι τυχαίο ότι συχνά μιλάμε για αραιωμένο ΚΑΦΕ. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που χρησιμοποιούν την ΣΩΣΤΗ έκφραση, ΚΑΦΕ ΑΧΑΤΗΣ (Agata-Bruno). Βέβαια σε κάποιους μπορεί να προκαλέσει κάποια σύγχυση μιας και η λέξη, ΑΧΑΤΗΣ, έχει συνδεθεί πλέον με τον γνωστό φαινότυπο.
Από αυτό το ζευγάρωμα ΚΑΦΕ και ΑΧΑΤΗ, γεννιούνται Μαύρα αρσενικά, φορείς Καφέ και Αχάτη . Με την επίδραση δε, του crossing over, ΜΑΥΡΑ αρσενικά φορείς ΙΖΑΜΠΕΛ . Αρσενικά δηλαδή, που φέρουν ταυτόχρονα και τους δυό χαρακτήρες (ΚΑΦΕ και ΑΧΑΤΗ) σε μια απο της δυό ανασυνδιασμένες χρωματίδες που κληρονομούν. Αυτά τα αρσενικά στην επόμενη διασταύρωσή τους θα δώσουν κατα 50% θηλυκά Ιζαμπελ.
Σημείωση: Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας κυρίαρχος παράγον (ΜΑΥΡΟ) προκύπτει από δύο υπολειπόμενα χαρακτηριστικά (ΚΑΦΕ-ΑΧΑΤΗΣ) Αυτό προκύπτει απο το γεγονός ότι αν και το Καφέ, όσο και ο Αχάτης, παρήγαγαν υποχωρητικές και φυλοσύνδετες μεταλλάξεις, εν τούτοις αυτές δεν είναι και αλληλόμορφες. Αφορούν διαφορετικά ζεύγη γονιδίων, κι’ έτσι δημιουργούν την παραγωγή διπλά ετεροζυγωτών Μαύρων αρσενικών.
* ( Tα Kαφέ δεν μπορεί να είναι φορείς Αχάτη, παρά μόνον Ίζαμπελ )
Τα ΜΑΥΡΑ αρσενικά που φέρουν ΚΑΦΕ και ΑΧΑΤΗ ονομάζονται «passe par tout» αλλά και «κλειδιά». Είναι πουλιά που διασταυρώνοντάς τα σας επιτρέπουν να έχετε και τους 4 βασικούς τύπους,(ΜΑΥΡΟ-ΚΑΦΕ-ΑΧΑΤΗ-ΙΖΑΜΠΕΛ).
Τα μαύρα αρσενικά «passe par tout» μπορούν επίσης να προκύψουν και με το ζευγάρωμα του ΜΑΥΡΟΥ Χ ΙΖΑΜΠΕΛ. Στην περίπτωση αυτή, το φαινόμενο crossing over λειτουργεί αντίστροφα. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά στον φαινότυπο μεταξύ των μαύρων «passe parout» που λαμβάνονται με τον πρώτο τρόπο (ΚΑΦΕ Χ ΑΧΑΤΗΣ) και εκείνων που λαμβάνονται με τον δεύτερο. Υπάρχει απλά μια γενετική διαφορά. Aυτά που λαμβάνονται με τον «ιστορικό» τρόπο, δηλαδή με το ζεύγος ΚΑΦΕ Χ ΑΧΑΤΗ, έχουν τα 2 μεταλλαγμένα γονίδια σε διαφορετικά χρωμοσώματα, ενώ στην άλλη περίπτωση, δηλαδή στην ΜΑΥΡΟ Χ ΙΖΑΜΠΕΛ, τα δύο μεταλλαγμένα γονίδια βρίσκονται στο ίδιο χρωμόσωμα (στο χρωμόσωμα του γονέα ΙΖΑΜΠΕΛ ).
Για τα ποσοστά επίπτωσης του crossing over , μπορούμε να πούμε ότι είναι πολύ υψηλά και συνεπώς μπορούμε να θεωρήσουμε ότι τα εμπλεκόμενα γονίδια βρίσκονται σε μακρινούς γενετικούς τόπους (locus) στο χρωμόσωμα και επομένως ανασυνδυάζονται συχνά.
Το γεγονός ότι τα μαύρα «passe par tout» δεν χρησιμοποιούνται πλέον οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό που αποκτάται σε ποσότητα και ποικιλία, χάνεται στην ποιότητα. Οι βασικοί τύποι που λαμβάνονται με τη χρήση του MAΥΡΟΥ «passe par tout» είναι κακοί έως πολύ κακοί. Οι επιθυμητές γραμμές των οξειδωμένων, δηλαδή των ΜΑΥΡΩΝ -ΚΑΦΕ, αλλά και των αραιωμένων, ΑΧΑΤΗ-ΙΖΑΜΠΕΛ, είναι από πολλές απόψεις ακόμη και σε αντίθετη κατεύθυνση.
Στα ΙΖΑΜΠΕΛ, η έκφραση του σχεδιασμού είναι η ίδια με του ΑΧΑΤΗ μόνο, που αντί για Μαύρη έχουμε Καφέ ευμελανίνη, με ανοιχτόχρωμη απόχρωση του καφέ. στην πραγματικότητα είναι ένα Φουντουκί χρώμα !
Το σχέδιο πρέπει να είναι ένα καλά συμπυκνωμένο Φουντουκί, η απόχρωση της ευμελανίνης πρέπει πάντα να είναι ζωηρή και να διακρίνεται σαφώς από τη φαιομελανίνη. Η αραιωμένη Φαιομελανίνη να έχει ένα γαλακτερό Καφέ χρώμα, όσο πιο αραιωμένο γίνεται.
Η ευμελανίνη να εκφράζεται με λεπτές και κοντές ραβδώσεις για να δημιουργήσει ένα σπασμένο μοτίβο.
Αν θέλαμε να πούμε κάτι εν συντομία θα ήταν οτι το ΙΖΑΜΠΕΛ έχει τα γνωρίσματα ενός ΑΧΑΤΗ, αλλά σε Φουντουκί απόχρωση .
-Το μάτι των νεοσσών είναι πολύ πιο ανοικτό από αυτό του ΚΑΦΕ. στην πραγματικότητα, δεν φαίνεται κοκκινωπό αλλά ροζ, αυτό για λίγες μέρες, διότι στον ενήλικα φαίνεται σχεδόν μαύρο. Παρ’ όλα αυτά μπορεί κάποιος να το παρατηρήσει με προσχή, και να δεί την διαφορά κάτω απο κατάλληλες συνθήκες φωτισμού. Το λεγόμενο under-feather, εμφανίζεται σε μια γκρι-μπεζ απόχρωση.
-Το ράμφος και τα πόδια είναι στο χρώμα της σάρκας. Τα ελαττωματικά ας πούμε δείγματα, μπορεί να έχουν μακρύ και ευρύ σχεδιασμό, ισχυρή παρουσία καφέ φαιομελανίνης . Μπορεί επίσης να είναι άλλοτε ξεθωριασμένα, και μερικές φορές πολύ έντονου καφέ σκούρου χρώματος (σχεδόν μαύρου).
Τα θέματα ακόμα δεν πρέπει να συγχέονται με το Satiné (πιο αραιωμένα).
Ο σχεδιασμός πρέπει να είναι πλήρης σε κάθε μέρος του σώματος, επομένως οι όποιες ελλείψεις, όπως στο κεφάλι ή στα πλευρά, είναι ελάττωμα.
-Ο φορέας Satiné (είναι πολλαπλό αλληλόμορφο του Αχάτη) "καθαρίζει" τους AΧΑΤΕΣ και τα ΙΖΑΜΠΕΛ.
Στην κατηγορία έντονο έχει καλό αποτέλεσμα ακόμα και στο σχέδιο, πράγμα που στα χιονέ και μωσαϊκού τύπου πολλές φορές δεν συμβαίνει.
Για την μετάλλαξη ΙΖΑΜΠΕΛ, το ζευγάρωμα με τον ΑΧΑΤΗ ίσως πρέπει να χρησιμοποιείται συχνότερα από ό, τι με το Καφέ. Μπορεί να πάρετε καλό ΙΖΑΜΠΕΛ όσο και καλό ΑΧΑΤΗ από το ίδιο ζευγάρι.
ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
1)Isabella x Isabella = όλα Isabella
2)Isabella x Agata = αρσενικό Agata / Isabella και θηλυκό Isabella
3)Agata x Isabella = αρσενικό Agata / Isabella και θηλυκό Agata
4)Agata / Isabella x Agata = αρσενικά μισά Agata και μισά Agata / Isabella
και θηλυκά , τα μισά Agata και τα μισά Isabella
5)Agata / Isabella x Isabella = Αρσενικά μισά Agata / Isabella και μισά Isabella
Θηλυκά τα μισά Agata και τα μισά Isabella.
Στην πραγματικότητα το ΑΧΑΤΗΣ/ΙΖΑΜΠΕΛ (Agata / Isabell ) θα έπρεπε να γραφεί σαν ΑΧΑΤΗΣ/ΚΑΦΕ, μόνο που τότε το μπέρδεμα για πολλούς θα ήταν αναμενόμενο μιας και θα υπήρχε η εντύπωση πως θα μπορούσαν απο αυτό το ζευγάρωμα να προκύψουν θηλυκά ΚΑΦΕ ,πράγμα αδύνατον μιας και ταυτόχρονα με την ΚΑΦΕ, θα κληρονομήσουν και την μετάλλαξη ΑΧΑΤΗΣ . Ετσι το αποτέλεσμα αναπόφευκτα θα είναι ΚΑΦΕ-ΑΧΑΤΗΣ δηλαδή ΙΖΑΜΠΕΛ.
Από τα προαναφερθέντα ζευγαρώματα, ίσως το καλύτερο είναι το Νο 5. Πολύ καλό φυσικά και το Νο 1 αλλα όχι συνεχώς.
Μη ξεχνάμε όμως ότι η καλή ποιότητα, έχει να κάνει αρχικά και κατα βάση, με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των γεννητόρων.