top of page
Writer's pictureΓεράσιμος Γερολυμάτος

Παράγοντας IVOIRE

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Kατά την 10ετία του 1950 παρουσιάζεται για πρώτη φορά ένας παράγοντας που επηρεάζει αποκλειστικά και μόνον τα λιποχρώματα. Ο νέος αυτός παράγον που πρωτοεμφανίζεται σ’ ένα ζευγάρι κίτρινων Roller, έχει σαν αποτέλεσμα όλα τα θηλυκά μέλη της φωλιάς, να παρουσιάζουν έναν ελαφρό κρέμ χρωματισμό . Ο Ivoire χαρακτήρας, εμφανίζεται ως δομικός παράγοντας. Στα άτομα που τον φέρουν, τα βαθύτερα στρώματα της πένας είναι χρωματισμένα και φαίνονται πιο κερατινοποιημένα.

ΜΟΡΦΗ: Πρόκειται για μια μετάλλαξη με χαρακτήρα υποχωρητικό που συνδέεται με το φύλο (φυλοσύνδετη-υπολειπόμενη) . Ερχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες Καφέ,Αχάτη,Ιζαμπελ μόνο που αυτή έχει δράση μόνον επι των λιποχρωμάτων.

ΔΡΑΣΗ: Η μετάλλαξη δημιουργεί μια διαφοροποίηση στην δομή πτερώματος , με αποτέλεσμα η εμφάνιση του λιποχρώματος να είναι εξαιρετικά μειωμένη. Δρα οπτικά δηλαδή, σαν παράγοντας αραίωσης των λιποχρωμάτων. Μπορεί να υπάρχει και στα τρία χρώματα βάσης, αλλά σαν οπτικό αποτέλεσμα μπορεί να παρατηρηθεί μόνον, εκεί που υπάρχει λιπόχρωμα. Δηλαδή στα κίτρινης ή κόκκινης βάσης πουλιά.

-Αν εξετάσουμε λίγο πιο προσεκτικά την δράση της μετάλλαξης παρατηρούμε οτι, ναι μεν αραιώνει (φαινοτυπικά) το λιπόχρωμα, ταυτόχρονα όμως «γεμίζει» με χρώμα, τα κινητήρια φτερά και την ουρά. Πράγμα που στα νορμάλ πουλιά κίτρινα ή κόκκινα δεν γίνεται (τουλάχιστον όχι στην ίδια ένταση). Δυο δράσεις λοιπόν σε αντίθετες κατευθύνσεις, που παρ’ όλα αυτά συνυπάρχουν και λειτουργούν αρμονικά στον φαινότυπο.

H μετάλλαξη υπάρχει σε όλες τις κατηγορίες πτερωμάτων .Ετσι έχουμε έντονα, μη έντονα, και μωσαϊκά ελεφαντόδοντου. Το Ivoire έχει τη φήμη οτι βελτιώνει το πτέρωμα. Φαίνεται να το κάνει πιο «μεταξένιο» και να προσδίδει στο μεν κίτρινο μια πιο λεμονί απόχρωση στο δε κόκκινο ενα εκπληκτικό ροδακινί χρώμα.

Στα ζευγαρώματα δεν υπάρχει περιορισμός ακόμα και για Ιβουάρ Χ Ιβουάρ. Μπορούμε ακόμα να ζευγαρώσουμε ένα αρσενικό κίτρινο ιβουάρ με ένα κίτρινο θηλυκό με εξαιρετικά ποιοτικά αποτελέσματα. Υπάρχει όμως το μειονέκτημα οτι θα έχουμε μόνο θηλυκά ιβουάρ. Καλύτερο είναι, αρσενικό φορέας ιβουάρ Χ θηλυκό ιβουάρ, ώστε να έχουμε ιβουάρ και των δύο φύλων. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα ζευγαρώματα στον κόκκινο παράγοντα. Μια παρατήρηση. Η αλληλεπίδραση του ιβουάρ με το κυρίαρχο λευκό εξαφανίζει (οπτικά και μόνον) το λιπόχρωμα, κάνοντας το θέμα επιφανειακά, εντελώς παρόμοιο με ένα υπολειπόμενο λευκό.

Η μετάλλαξη δεν αφορά ειδικά τα λιποχρωμικά καναρίνια, καθώς είναι συνήθης σε όλα, συμπεριλαμβανομένων και των μελανινικών. Στα τελευταία, ιδιαίτερα στην κατηγορία μωσαϊκό, κάποιες φορές είναι δύσκολο ακόμα και να διακρίνουμε το λιπόχρωμα.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να γίνει εμφανές πόσο σύνθετος είναι ο γενετικός τύπος στα καναρίνια χρώματος ας δούμε δυο απο τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες στα IVOIRE.

Ενα Λιποχρωμικό Κίτρινο Ιβουάρ Χιονέ και ένα Λιποχρωμικό Κόκκινο Ιβουάρ Χιονέ.

Με την υπόθεση οτι το μεταλλαγμένο αλληλόμορφο του Ιβουάρ απο Α κεφαλαίο, που είναι η αρχέγονη μορφή του ( ΝΟΝ IVOIRE),

εμφανίζεται ώς a μικρό που είναι η μετάλλαξή του (IVOIRE), δίδεται στα γονίδια του φύλλου η εικόνα ΒΝΟa ( Οπου Β=Braun, N=Noir, O=Oxydetion, a=avorio)

Για την δημιουργία του Λιποχρωμικού φαινότυπου του Κιτρινου Ιβουάρ ,τα αυτοσωμικά γονίδια KKGGffrrii και για το Κόκκινο Ιβουάρ τα KKGGffRRii πρέπει απαραίτητα να λειτουργούν ταυτόχρονα και να συμμετέχουν στην ΚΚ=Αφομοίωση των καροτενοειδών, GG = Μεταβολισμό σε χρωστικές, ff = Μεταφορά των λιποχρωμάτων RR=Μετατροπή σε κόκκινα κετοκαροτενοειδή και τέλος ii = Frost πτέρωμα .

Mε άλλα λόγια ένα απλό λιποχρωμικά, μονόχρωμο πουλάκι , πρέπει να έχει όλα τά προηγούμενα γενετικά στοιχεία, για να δείξει αυτόν τον τόσο απλό, ΜΟΝΟΧΡΩΜΟ φαινότυπο.

Όλα αυτά ίσως να φαίνονται σαν εξειδικευμένη γνώση. Είναι πράγματα όμως, που πρέπει κάποια στιγμή να γίνονται κτήμα του εκτροφέα, αν θέλει να έχει την γνώση που εξασφαλίζει τον έλεγχο της αναπαραγωγής.


ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ







12 views

Recent Posts

See All
bottom of page