top of page
Writer's pictureΓεράσιμος Γερολυμάτος

Μετάλλαξη " Έντονο ".

Updated: Dec 20, 2023

ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΕΝΤΟΝΟ.


-Το Canary ( Serinus canaria ), προέρχεται από τα Κανάρια νησιά, τις Αζόρες και τη Μαδέρα.

H γενική χρωματική εικόνα του ;

Ένα πρασινωπό πουλί και αυτό λόγω της παρουσίας και του συνδυασμού δύο στοιχείων. Των μαύρων-καφέ μελανινών και των λιποχρωμάτων ( κίτρινα καροτενοειδή ).


Εξετάζοντας την πτυχή που ονομάζεται στις εκθεσιακές κάρτες κατηγορία, δηλαδή την κατανομή των καροτενοειδών και τη δομή των φτερών, παρατηρούμε ότι….

Η δομή των φτερών γενικά, είναι όπως σε κάθε άλλο άγριο είδος πτηνού.

Η χρώση που προέρχεται από τα καροτενοειδή, φαντάζει ημιτελής. Δεν φτάνει ποτέ στην εξωτερική άκρη των φτερών. Έτσι δημιουργείται εκεί μια υπόλευκη μπορντούρα (χιόνι).

Συμπερασματικά λοιπόν λέμε, ότι τα καναρίνια άγριου τύπου ανήκουν στην κατηγορία Frosted. Σε αυτήν που ονομάζουμε, χιονέ ( Schimmel ) .

Εξετάζοντας την παρουσία αυτής της λευκής μπορντούρας, διακρίνουμε οτι δεν είναι ομοιογενής. Υπάρχουν περιοχές, οι λεγόμενες ζώνες σήμανσης , οι οποίες δεν έχουν τη λευκή αυτή άκρη. Το φτερό είναι εντελώς κορεσμένο με καροτενοειδή και το χρώμα φυσικά φαίνεται πολύ πιο έντονο. Οι περιοχές αυτές είναι η μάσκα, οι επωμίδες και οι γλουτοί ενός καναρινιού. Αντίστροφα, υπάρχουν περιοχές σώματος στις οποίες το "παγωμένο" αποτέλεσμα είναι ισχυρότερο, γίνεται δηλαδή πιο εμφανές, δίνοντας οπτικά στο φτερό ένα ελαφρύτερο χρώμα. Αυτές οι περιοχές είναι ο λαιμός και κυρίως η κοιλιακή ζώνη.


-Η μετάλλαξη INTENSIVE (Έντονο) είναι μια ιδιαίτερη μετάλλαξη.

Το όνομα προέρχεται από το γεγονός ότι το χρώμα είναι πιο συγκεντρωμένο και κατά τούτο, πολύ πιο έντονο. Δρά, μικραίνοντας τα "γένια" των φτερών και μειώνοντας τις άλλες επιθηλιακές δομές (κεράτινα), το ράμφος, τα πόδια και τα νύχια. Η μείωση αυτή περιορίζει ελαφρώς το πλάτος και το μήκος των φτερών και ταυτόχρονα προκαλεί αύξηση της συγκέντρωσης καροτενοειδών, δίνοντας εντονότερο χρώμα. Αρχικά πολλοί πίστευαν ότι αυξάνεται η ποσότητα των καροτενοειδών. Αυτό όμως φαίνεται να είναι εκτός πραγματικότητας.

Μια σκελετική μείωση έχει επίσης υποτεθεί, αλλά δεν επαληθεύεται και αυτή, ακόμη και αν η δομή του σώματος φαίνεται πιο λεπτή και δίνει την εντύπωση ότι είναι μικρότερη. Το πόδι απλά, παρουσιάζει έναν ελαφρά λεπτότερο ταρσό, μετατάρσιο και δάχτυλα. Εν τέλη, η δράση της μετάλλαξης σχετίζεται λιγότερο με την μορφολογία και τα οστά και περισσότερο με το πτέρωμα.


Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν ότι τα γονίδια που ελέγχουν το πτέρωμα σ’ ένα πουλί, δεν είναι λίγα, παρατηρούμε οτι υπάρχουν αποκλίσεις από τον κανόνα. Έτσι, μπορούμε να δούμε έντονα πουλιά με πολύ μακρυά και πλούσια φτερά, ακόμη και αν η μετάλλαξη έχει τη μέγιστη έκφρασή της. Επίσης, να δούμε πουλιά, με μικρά, στενά, συμπαγή φτερά, ακόμα κι αν δεν είναι καθόλου έντονα.


Η γενετική συμπεριφορά της μετάλλαξης, είναι αυτοσωματική και κυρίαρχη. Υπάρχει μεταβλητή έκφραση και πιθανώς πρόσθετο αποτέλεσμα λόγω της παρουσίας και άλλων γονιδίων που παρεμβαίνουν. Για παράδειγμα, υπάρχει παρέμβαση από τα γονίδια που ελέγχουν τον σεξουαλικό διμορφισμό και τα θηλυκά άτομα εμφανίζονται λιγότερο έντονα από τα αρσενικά. Πιθανότατα επειδή αυτά, παρουσιάζουν πολύ πιο συχνά ίχνη χιονέ, πράγμα που δεν είναι το ίδιο συχνό στα αρσενικά. Ομοίως, τα καναρίνια άγριου τύπου δείχνουν ισχυρότερο "πάγωμα" στα θηλυκά και οι ζώνες σήμανσης είναι λιγότερο εμφανείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί οι ζώνες σήμανσης να είναι χαρακτηριστικά "έντονες", αλλά η δομή των φτερών φαίνεται φυσιολογική (όχι μικρότερη). Στην περίπτωση αυτή ο κορεσμός από τα καροτενοειδή που υπάρχει στο φτερό, δεν σχετίζεται με την μετάλλαξη !


Η μεταβλητή εκφραστικότητα της μετάλλαξης, έχει να κάνει με ίχνη "παγώματος" που μπορεί να υπάρχουν, ειδικά στις περιοχές που το χιόνι είναι ισχυρότερο και στον άγριο τύπο. Δηλαδή, στο λαιμό και την κοιλιακή ζώνη. Ενώ δεν υπάρχει ποτέ στις ζώνες σήμανσης.


Τα ομόζυγα άτομα, που ονομάζονται και διπλά έντονα, φαίνονται σχεδόν άρρωστα και πολύ αδύνατα. Αυτό συμβαίνει κατά το πλείστο, επειδή η ακραία μείωση του μεγέθους των φτερών επιτρέπει την εμφάνιση του δέρματος κοντά στο μάτι. Πολλές φορές υποθέταμε, ότι λείπουν ορισμένα φτερά, αλλά αυτό δεν είναι τίποτε άλλο, από μια οπτική εντύπωση. Ακόμα και τα πόδια φαίνονται πιο λεπτά όπως τα νύχια και το ράμφος. Μιλάγαμε επίσης για καθαρή θνησιμότητα (lethal) των ομόζυγων, αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα (sublethal).


Πρόκειται για μια πράγματι σπάνια και βίαιη μετάλλαξη αλλά, η πραγματικά εξαιρετική μοναδικότητά της, εμφανίζεται στα ζευγαρώματα. Μετά την εμφάνιση της έντονης μετάλλαξης, φαίνεται ότι το αρχέγονο frost, έχει υποστεί μια παραλλαγή. Πιθανώς μια πραγματική μετάλλαξη. Μια στροφή προς την έντονη και εκφυλιστική μορφή. Δεν είναι πλέον ο άγριος τύπος buff που γνωρίζαμε, αλλά μάλλον ένας "ψευτοάγριος" τύπος, με αναφορά μόνο στον φαινότυπο. Στην γενικότερη εμφάνισή του.


Εάν το νέο buff διασταυρώνεται με καθαρότητα, δηλαδή buff x buff, το πάγωμα τονίζεται, τα καροτενοειδή εξασθενούν και το φτέρωμα γίνεται υπερβολικά πλούσιο και μαλακό. Συνεχίζοντας τα ίδια ζευγαρώματα, το φαινόμενο τονίζεται. Κάποιος μπορεί να έχει θέματα τόσο ξεθωριασμένα που να είναι σχεδόν λευκά. Πράγμα που δεν συμβαίνει ποτέ στον άγριο τύπο.


Ένα άλλο περίεργο είναι ότι με τη μικτή σύζευξη: έντονο ετεροζυγωτό x "παγωμένο" , το εκφυλιστικό φαινόμενο δεν συμβαίνει. Στην πραγματικότητα υπάρχει ένα 50% έντονων ετεροζυγωτών και 50% του χιονέ σε εξαιρετική ισορροπία, χωρίς εκφυλιστικές εμφανίσεις. Στην ουσία, τα οικόσιτα είδη των Καναρινιών, χωρίζονται πλέον στα δύο. Έτσι το frost χρειάζεται το intensive για να εξισορροπηθεί.


Στην πράξη, η διασταύρωση αρσενικό buff Χ intensive θηλυκό, δίνει πολύ καλής ποιότητας πουλιά αλλά και το αντίστροφο ζευγάρωμα δεν είναι κακό. Αυτά, ίσως έλεγε κάποιος, οτι είναι λεπτομέρειες, στην προσπάθεια να πάρουμε λιγότερα ίχνη frosted στο έντονο. Προφανώς, η ποιότητα των γεννητόρων που χρησιμοποιούνται, εξακολουθεί να είναι υψίστης σημασίας.


Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ένα άλλο παράξενο αποτέλεσμα. Με το ζευγάρωμα,

έντονο Χ έντονο (και των δύο ετεροζυγωτών), έχουμε το 25% έντονα ομοζυγωτά, το 25% frost, που συνήθως εμφανίζονται κατώτερης ποιότητας από αυτά που προέρχονται από μικτό ζευγάρωμα. Είναι πιο frost και απο εκείνα που προέρχονται απο το ζευγάρωμα χιονέ Χ χιονέ . Επιπλέον, υπάρχουν 50% έντονα φυσιολογικά (ετεροζυγωτά) συνήθως εξαιρετικά.

Η ποιότητα δηλαδή των έντονων ετεροζυγωτών που γεννιούνται από ένα ζεύγος

έντονο Χ έντονο, είναι γενικά υψηλότερη από το μέσο όρο.


Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έντονα που γεννήθηκαν από αυτή τη σύζευξη ΕΝΤΟΝΟ Χ ΕΝΤΟΝΟ ποτέ δεν δείχνουν ίχνη "παγώματος", ιδιαίτερα τα αρσενικά, ακόμη και όταν τέτοια ίχνη υπήρχαν στους γονείς. Αυτή είναι ίσως και η μόνη εξαίρεση που είναι γνωστή, στον χρυσό κανόνα της μη σύζευξης θεμάτων, με το ίδιο ελάττωμα, ώστε αυτό να μην τονιστεί στον απόγονο.


310 views

Recent Posts

See All
bottom of page