top of page
Writer's pictureΓεράσιμος Γερολυμάτος

Φωτισμός

Εσωτερική εκτροφή και φωτισμός.

Πριν μιλήσουμε για το φωτισμό στα δωμάτια των πουλιών, ας κάνουμε μια ελάχιστη αναφορά στο φάσμα φωτός.

Ορίζουμε το πλήρες φάσμα φωτός ως: Ένα φως του οποίου το εύρος, μιμείται πολύ το φυσικό φως της ημέρας.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να έχει CRI (Color Rendering Index) 95 ή μεγαλύτερο και θερμοκρασία χρώματος 6500 Kelvin.

Σε γενικές γραμμές, το φως πλήρους φάσματος έχει δύο κύρια πλεονεκτήματα:

1) Βελτιωμένη απόδοση χρώματος.

Η απόδοση χρώματος αφορά τον τρόπο εμφάνισης των χρωμάτων των αντικειμένων κάτω από την πηγή φωτός. Ως εκ τούτου, οι πηγές φωτός πλήρους φάσματος είναι απαραίτητες για εφαρμογές που απαιτούν ακριβή ή συνεπή εμφάνιση χρώματος. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι σε έργα τέχνης , φωτογραφία και γραφικές τέχνες χρειάζονται όλοι, πηγές φωτός πλήρους φάσματος, έτσι ώστε οι ανακρίβειες στις αντιλήψεις χρωμάτων να μην εμποδίζουν τη δουλειά τους. (Η κρίση των πουλιών στις εκθέσεις, όπου δεν υπάρχει άπλετος φυσικός φωτισμός)

2) Βελτιωμένη υγεία ή βιολογικά οφέλη. Τα οφέλη για την υγεία του φωτισμού πλήρους φάσματος δεν σχετίζονται άμεσα με τον τρόπο που βλέπουμε το φως ή το χρώμα. Αντ ‘αυτού, σχετίζονται με άλλες βιολογικές διεργασίες, όπως ο τρόπος με τον οποίο οι χρωστικές και οι ορμόνες αντιδρούν στα διάφορα μήκη κύματος και εντάσεις φωτός . Αυτές οι διαδικασίες δεν σχετίζονται άμεσα με το σύστημα όρασης, αλλά παρέχουν σήματα για την προώθηση και τη ρύθμιση πολλών επιμέρους λειτουργιών του σώματος αλλά και των συνολικών μας διαθέσεων.

Το ανθρώπινο μάτι μπορεί να δει μόνο ένα μικρό κλάσμα των κυμάτων φωτός.

Αυτό αναφέρεται ως «φάσμα ορατού φωτός». Το παρακάτω γράφημα δείχνει τα διαφορετικά μήκη κύματος και τις ονομασίες τους.


-Το UVA είναι υπεριώδης ακτινοβολία μεταξύ μήκους κύματος 400-315nm και αντιπροσωπεύει το 90 έως 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στη γη. Το UVA υπάρχει εξίσου καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια όλων των εποχών και μπορεί να διαπεράσει το νέφος και το γυαλί.

Το UVB είναι υπεριώδης ακτινοβολία μεταξύ μήκους κύματος 315-280nm. Όσο μικρότερο είναι το μήκος κύματος, τόσο υψηλότερη είναι η ενέργεια της ακτινοβολίας UVB .Το UVB γενικά είναι ισχυρότερο μεταξύ 10 το πρωί και 4 το απόγευμα και δεν διεισδύει σημαντικά στο γυαλί. Το UVB είναι υπεύθυνο για τη σύνθεση της βιταμίνης D.

———————————————————

Ακτινοβολία UVΑ, στο δωμάτιο των πουλιών ;

Ολοι οι άνθρωποι βλέπουμε τον κόσμο …τριχρωματικά (RGB), με μια γκάμα περίπου ενός εκατομμυρίου χρωμάτων. Tα πουλιά έχουν τετραχρωμική όραση. Μπορούν να δούν και την Ultra Violet ακτινοβολία που πρακτικά σημαίνει οτι μπορούν να δουν περίπου 100 εκατομμύρια χρώματα.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό πιθανότατα, τα βοηθά να βρίσκουν ευκολότερα τη τροφή τους και μάλιστα να διακρίνουν και να εντοπίζουν ακόμα και μικροδιαφορές στους σπόρους ,τους καρπούς κ.λ.π .Αποτέλεσμα, πιο εκλεκτική,επιλεκτική και κατα συνέπεια υγιεινή διατροφή. Υποθέτουν επίσης ότι τα πουλιά βλέποντας πολλά χρώματα και στο φτέρωμα των συντρόφων τους, είναι σε θέση να κάνουν ευκολότερη ταυτοποίηση και πιθανά καλύτερη επιλογή των πλέον εύρωστων και υγειών, που θα τους εξασφαλίσουν και ανθεκτικότερους και πλέον βιώσιμους απογόνους.

Το ΑΝ και το ΠΩΣ οι οπτικές δυνατότητες, επηρεάζουν πραγματικά τα πουλιά που ζούν στο κλουβί, είναι υπό μελέτην. Οι περισσότερες από τις εμπορικές διαφημίσεις που προέρχονται φυσικά από κατασκευαστές φωτιστικών και μεταπωλητές είναι μάλλον «ύποπτες», αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετές ανεξάρτητες μελέτες, που δίνουν κάποια θετικά αποτελέσματα απο την παρουσία της UVA.

Θα ωφελήσει η UVA τα πουλιά μου; Η απάντηση φαίνεται οτι μέχρι στιγμής είναι… «ενώ χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της θετικής συμπεριφοράς των πτηνών και της UVA«.

Το UVA θα βελτιώσει την υγεία των πουλιών μου; Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι υπάρχει φυσικό όφελος για τα πουλιά που ζουν σε κλουβιά με την προσθήκη UVA.

Εν τέλη,πρέπει να προσθέσω UVA στο δωμάτιο πουλιών μου;

Εάν έχετε τα μέσα για να προσθέσετε UVA, κάντε το χωρίς δισταγμό, αλλά εδώ χρειάζεται και μια προειδοποίηση. Δεν πρέπει να σκεφτείτε το UVA ως ΠΑΝΑΚΕΙΑ, για να κάνετε τα πουλιά σας πιο υγιή, πιο ευτυχισμένα και πιο παραγωγικά γιατί μάλλον δεν είναι. Τα συστατικά για πιο ευτυχισμένα, υγιέστερα, πιο παραγωγικά πουλιά, κατά σειρά είναι :

1. Υγιές αναπαραγωγικό απόθεμα 2. Φωτοπερίοδος 3. Σωστή διατροφή 4. Καθαριότητα και πρόληψη ασθενειών 5. Κλιματικός έλεγχος 6. Σωστή στέγαση 7. Καλή αναπαραγωγική προετοιμασία 8. Συμβατότητα ζευγαριών 9. Τόπος και υλικό φωλιάσματος 10. Φωτισμός

Ναι, νομίζω οτι η φωτοπερίοδος είναι πιο απαραίτητο συστατικό για την αναπαραγωγή των πουλιών, ακόμα και απο την διατροφή.

Ακτινοβολία UVB στο δωμάτιο των πουλιών ;

Η UVB είναι υπεύθυνη για τη σύνθεση της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D είναι σίγουρα πολύ σημαντική για την υγεία των πουλιών μας. Οι επιστήμονες γνώριζαν από τη δεκαετία του ’40 επίσης, οτι δεν είναι άφθονη στα τρόφιμα και ότι οι άνθρωποι δεν βρίσκονται στον ήλιο αρκετά, ώστε να παράγουν αρκετές ποσότητες. Γι ‘αυτό βλέπουμε τη ενίσχυση της βιταμίνης D στο γάλα και σε πολλά μεταποιημένα τρόφιμα.

Οι κύριες πηγές βιταμίνης D είναι τα ψάρια και τα αυγά.

Λόγω του μικρότερου μήκους κύματος, η UVB φιλτράρεται πολύ εύκολα και δεν θα περάσει από οποιοδήποτε γυαλί, οπότε ακόμα κι αν τα πουλιά σας δέχονται φως του ήλιου από τα παράθυρα, δεν θα έχουν πάρει την απαιτούμενη UVB.

Πρέπει τελικά να προσθέσω λαμπτήρες UVA-UVB στο δωμάτιο πουλιών μου;

Το πλεονέκτημα του UVB είναι η δημιουργία βιταμίνης D. Από τη μια μεριά φαίνεται σαν μια υπέροχη ιδέα να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φύση. Από την άλλη, η βιταμίνη D μπορεί να παρέχεται μέσω συμπληρωμάτων (όπως και στον άνθρωπο κάθε μέρα), έτσι το UVB δεν φαίνεται «απαραίτητο». Οι λαμπτήρες UVB είναι ακόμη σχετικά ακριβοί, πρέπει να τοποθετούνται κοντά στο πουλί και να αντικαθίστανται πολύ συχνά (κάθε 6 μήνες).

H γνώμη μου είναι οτι : Εν τέλη φαίνεται οτι τα οφέλη που προκύπτουν γενικότερα απο την ποιότητα του φωτισμού με λαμπτήρες UVA-UVB , δεν είναι φυσικά αμελητέα σε σχέση με την γενικότερη διάθεση των πουλιών αλλά εφ’ ενός μεν μπορούν να αναπληρωθούν με διατροφικά πρόσθετα , αφ’ ετέρου δεν αποτελούν και τον βασικότερο παράγοντα σε μια εκτροφική προσπάθεια.

Αυτά και …ο καθείς αποφασίζει.

173 views

Recent Posts

See All
bottom of page